Türkiye’nin madencilik ve iş-inşaat makineleri sektöründeki en önemli buluşma noktalarından biri olan “MIS 2024 Türkiye Madencilik, İş-İnşaat Makineleri ve Ekipmanları Fuarı,” 30 Ekim – 1 Kasım tarihleri arasında Ankara ATO Congresium Sergi ve Fuar Alanı’nda başarıyla gerçekleştirildi. Etkinlik, madenciliğin tüm paydaşlarını bir araya getirirken 3 gün boyunca gerçekleştirilen oturumlar büyük ilgi gördü.
30 Ekim, Birinci Oturum: Türkiye Madenciliğinin Mevcut Durumu ve Gelecek Perspektifi başkanlığı Mehmet Yılmaz, Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olarak yürütüldü. Konuşmacılar arasında İlhan Poyraz, D Mineral Genel Müdürü; Ali Sağır, Kömürder Başkan Yardımcısı; Hasan Yücel, Altın Madencileri Derneği Başkanı ve Bülent Aksu, Kromder Başkanı.
İkinci Oturum: Dünya’nın ve Türkiye’nin Stratejik ve Kritik Maden Mineralleri Başkanlığını Dr. Caner Zanbak, Türkiye Madenciler Derneği ve Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Çevre Koordinatörü ve Üyesi olarak üstlendi. Konuşmacılar: Sait Uysal, Spil Madencilik Türkiye Kritik Hammaddeler İnsiyatifi Kurucusu; Umut Rallas, Turmet Madencilik Genel Müdürü; Dr. İbrahim Kürşat Tuna, 25. Dönem Çanakkale Milletvekili ve Sütun Enerji Genel Müdürü ve Michael Lally, ABD Büyükelçiliği Ticaret Bölümü Elçi Müsteşarı.
Üçüncü Oturum: Türkiye Ekonomisinde Madenciliğin Yeri ve Maden Yatırımlarının Finansmanı Başkanlığı Çağatay Dikmen, Ataer Madencilik Genel Müdürü tarafından yapıldı. Konuşmacılar Halit Semih Demircan, Gübretaş Maden Genel Müdürü; Ömer Özal, Tosyalı Holding Maden Grubu Başkanı ve Ömer Turhan, Fortus-Dexiba CTO ve Kurucu Ortak olarak yer aldı.
Dördüncü Oturum: Dünyada ve Ülkemizde Madenciliğin Dönüşümü ve Çevre Uygulamaları Başkanlığını M. Oğuz Güner, YERMAM Denetleme Kurulu yaptı. Konuşmacılar Fevzi Çakmak, Alkalab Çevre Laboratuvarları Satış ve Pazarlama Direktörü; Selçuk Bostancı, MAPEG Kurumsal İletişim Koordinatörü; Özgün Türkel, MAPEG Basın Koordinatörü; Filiz Akbulut Kök, Filizi Mühendislik Genel Koordinatörü; ve Aylin Ak, Acacia Maden İşletmeleri Çevre Müdürü.
31 Ekim Birinci Oturum: Madencilik Sektöründe AR-GE ve Sürdürülebilirlik Başkanlığını Prof. Dr. Abdulkerim Yörükoğlu, Gazi Üniversitesi Akademisyeni üstlendi. Konuşmacılar Mustafa Uysal, Viravist Kurucusu; Emin Ulu, Argetest Genel Müdürü; Şahin Özdemir, Mitto CEO’su; ve Ezgi Gizem Akagündüz, Codeminer Kurucusu.
İkinci Oturum: Dünyadaki Raporlama Sistemleri ve UMREK Başkanlığını Prof. Dr. Erdin Bozkurt, ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı olarak üstlendi. Konuşmacılar Bayram Artun, Özaltın Madencilik Maden İşleri Direktörü; Prof. Dr. Atiye Tuğrul, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Akademisyeni ve CRIRSCO-UMREK Temsilcisi; Halim Demirkan, MMMGD Yönetim Kurulu Başkanı; ve Prof. Dr. Yılmaz Özçelik, YERMAM Yönetim Kurulu Başkanı.
Üçüncü Oturum: Madenlerde Arama, Proje Geliştirme Süreçlerinde Yaşanılan Zorluklar ve Çıkarılan Dersler Başkanlığını Sabri Karahan, Dama Mühendislik Kurucusu tarafından yapıldı. Konuşmacılar Serdar Fidancı, TKİ Daire Başkanı; Hakan Arden Kahraman, DMT Türkiye Teknik Direktörü; Düzgün Esina, Geodes Mühendislik Jeoloji Yüksek Mühendisi ve Kurucu ve Cem Yüceer, Serbest Danışman.
Dördüncü Oturum: Madencilik Sektöründe Teknoloji ve Dijitalleşme Başkanlığını Halil İbrahim Kırşan, TOBB Türkiye Madencilik Meclisi Başkanı olarak üstlendi. Konuşmacılar Tuğcan Tuzcu, MPES Mühendislik Cevher Hazırlama ve Teknoloji Direktörü ve Kurucu Ortak; Çağatay Aka, Esan Kıdemli Dijital İşletim Sistemi Uzmanı; Burak Turhan, Esan Yeraltı Üretim Yöneticisi; Önder Filiz, Asos Genel Müdürü; ve Gökhan İlçe, Loccad Systems İş Geliştirme Direktörü olarak yer aldılar.
1 Kasım, Birinci Oturum: Türkiye Maden Mevzuatına Bakış Başkanlığını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Gürsel Erul yaptı. Konuşmacılar Çiğdem Dilek, CLA Partners Hukuk Bürosu Avukatı; Mustafa Kaleli, ODS Consulting Group İş Geliştirme Anadolu Bölge Yöneticisi; Melik Zafer Yıldız, Çayeli Bakır İşletmeleri Kurumsal İlişkiler Müdürü; Prof. Ali D. Ulusoy, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalı Başkanı ve Onur Raşit Ünaldi, Tüprag Maden Hakları ve Ham Maddeler Grup Müdürü olarak konuştular.
İkinci Oturum: Güvenli Madenciliğin Yol Haritası ve İş Güvenliği Başkanlığını Ergin Kahraman, Polyak Eynez İSG, Eğitim ve Afet Koordinasyon Direktörü olarak üstlendi. Konuşmacılar Miraç Alış, Acacia Madencilik Genel Müdür Yardımcısı; Göksel Alpaslan, Tüprag Grup İSG Müdürü; Muhammet Bozkurt, Acacia Maden İSG ve Yönetim Sistemleri Müdürü; Dr. Rıfat Serttaş, Koza Altın İşletmeleri İşyeri Hekimi; ve Ayla Solhan, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü İSG Sorumlusu olarak yer aldı.
Üçüncü Oturum: Maden Mühendisliğinin Geleceği Başkanlığını Halim Demirkan, MMMGD Yönetim Kurulu Başkanı olarak yapıldı. Konuşmacılar Prof. Dr. Hakan Benzer, Hacettepe Üniversitesi Akademisyeni; Ahmet İbuk, MMMGD Başkan Yardımcısı; Oktay Yazıcı, Özşen Maden Maden Koordinatörü ve Dr. Selahaddin Anaç, Minertolia Danışmanlık Kurucusu olarak Maden Mühendisliğinin Geleceği ile ilgili değerlendirmelerini paylaştı.
MIS 2024 Türkiye Madencilik, İş-İnşaat Makineleri ve Ekipmanları Fuarı oturumları konuşmacılarına MIS-2024 Kongre Organizasyonu tarafından teşekkür plaketleri verildi.